Ik heb een haat- liefdeverhouding met.... schrijven

 

Ik ben gestopt als freelancer. Wil ik ook helemaal stoppen met schrijven? Die vraag heb ik mezelf de afgelopen paar maanden regelmatig gesteld. Vandaag probeer ik het eens onder woorden te brengen. Schrijvend. 

Ik lees al een aantal jaar met veel plezier blogs. Ik schrijf graag, fotografeer graag. 1 + 1 = 2: een eigen blog. Juist Janneke, je hebt toch je eigen blog? Anders waren we hier nu niet... Waarom schrijf je dan niet meer dan je nu doet? Veel mensen vinden mij altijd heel zelfverzekerd over komen. Nu klopt dat op zich wel, niet arrogant klinkend bedoeld, maar op het gebied van schrijven en m'n blog ben ik juist heel onzeker. Hier wat punten waarom:

 

 • Wie wil er nu mijn blogs lezen? Er zijn zoveel bloggers! Wat maakt mij dan speciaal? 
 • Ik kan best leuk schrijven. Fotograferen ook, maar dat denkt zo ongeveer half Nederland heb ik soms het idee?
 • Ik werk 40 uur per week, tennis 2 á 3 keer in diezelfde week, woon samen, ben eigenlijk altijd druk in het weekend. Dus waar haal ik de tijd vandaan om te schrijven?
 • Waarover kan ik schrijven? Ik heb soms eigen ideeën, maar lees vaak ook bij anderen blogs waarvan ik denk: hier kan ik mijn eigen draai wel aangeven. Toch wil je niet te veel andere mensen na-apen.
 • Overal eigen foto's bij plaatsen is het leukst - vind ik - , maar ook tijdrovend. Want wanneer maak je foto's als je alle doordeweekse dagen werkt, het nu 's avonds weer vroeg donker is en je geen Pinterest-waardig huis hebt met de perfecte achtergronden of genoeg licht? En als ik zelf foto's maak, zijn ze dan wel goed genoeg?
 • Privacy. Waar trek je de grens met dingen plaatsen over jezelf, je relatie, familie- en vrienden. Persoonlijke verhalen, kijkjes in andermans levens vind ik heerlijk om bij anderen over te lezen en zelf ook leuk om over te schrijven (Jannderweekend), maar is dit wel zo interessant? En hoe leuk ik collega's ook vind: ik wil niet dat heel m'n leven online terug te lezen/zien is. 
 • Ik wil geen druk voelen van het 'moeten' schrijven. Maar hoe zorg je er dan voor dat je dat niet krijgt? Ik lees veel liever blogs van mensen die niet dagelijks schrijven, maar als ze iets plaatsen dat het dan ook echt leuk is, dan bloggers die dagelijks is posten en het dan afraffelen. 
 • Als ekte blogger leef je - veel - online. Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter. Je noemt het, ik heb het; maar ik ben niet iemand die elke dag iets post. Ik vind 'offline' leven veel leuker, maar... een postduif rondsturen naar iedereen van wie ik hoop dat ze m'n blogs lezen, is ook zo'n gedoe. Waar vind je dan de balans tussen online en offline? 

 

Ik geloof niet dat dit heel gekke gedachtes zijn. Ik lees de meeste punten ook wel eens bij andere bloggers, maar ik vind niet dat ik mezelf al in dat rijtje mag plaatsen, want zij bloggen allemaal al veel langer en/of frequenter. Dus, is het dan überhaupt wel verstandig om door te gaan met bloggen? Geen idee. Toch wil ik het schrijven niet helemaal aan de kant - ik typ nu serieus per ongeluk schrijven -, maar bedoel natuurlijk schuiven. Ik denk dat ik altijd een soort haat- liefdeverhouding blijf houden met schrijven. 

 

Misschien moet ik mezelf nog een tijdslimiet geven van een half jaar zoiets? Gaat het bloggen dan frequenter, beleef ik er echt heel veel plezier aan en schrijf ik niet voor 5 bezoekers per blog, dan moet ik deze verhouding misschien maar omzetten in een volledige liefdesverhouding. 

 

Wat vind jij...? En voor de ekte bloggers onder ons: hoe gaan jullie om met bovenstaande punten. Reacties zijn welkom!

 

Liefs,

 

Janneke

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Caro (donderdag, 19 april 2018 13:03)

  woow mooie foto's heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

  groetjes

  Caro